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avril, 2020

down to earth month ladybug

LEADERS OF THE PACK

April is Down to Earth Month in the California wine world, a time to celebrate the state’s leadership in sustainability. Because they can’t welcome you with festivities for now, many California sustainable wineries are offering discounts on wine and shipping so you can continue to enjoy their products at home. Consider joining a wine club or two; you’ll get wine shipped direct to you, plus access to exclusive member events and releases. Check out our awesome list of offers from California’s sustainable wineries and order from the comfort of your couch. You can pick the wine up if you’re in the neighborhood. 

The Pour

Pinot Gris or Pinot Grigio?

The good news is, you don’t have to choose. Some California vintners choose the French wording (Pinot Gris) to suggest that their wine is Alsatian in style: fragrant with, perhaps, a hint of softening sweetness. Others choose the Italian wording to imply a leaner, brisker style. But whatever the name, the grape is the same—a white grape with a pinkish skin that can give the wine a bit of a blush. Play the field and you’ll discover whether you’re more of a Gris or a Grigio type.

Meet the Grapes: Explore more wine pairings


The Recipe

Riz Frit de crevettes avec asperges, poireaux et amandes

California asparagus make this stir-fry especially colorful, fresh, and fit for spring. For a vegetarian version, substitute firm tofu for the shrimp. 

Wine suggestion: California Chardonnay, California Riesling, or California Pinot Gris

shrimp fried rice

Ingredients

  • Une douzaine de crevettes moyennes ou grosses, environ 225 g pelées et déveinées.
  • Sel de mer ou Kosher
  • 225 g d’asperges moyennes
  • 4 cuillère à table d’huile d’arachide
  • 4 gros œufs, légèrement battus avec ¼ cuillère à thé de sel
  • 2 tasses de poireaux émincés, parties blanches et vert pâle seulement
  • 4 tasses de riz à grain moyen cuit et froid
  • 1/3 tasse d’amandes effilées grillées
  • 1 cuillère à table d’huile de sésame épicé
  • 1 tasse de coriandre, en garder pour la garniture

 

Préparation

Assaisonner les crevettes avec ½ cuillère à thé de sel et mettre de côté.

Pour tailler les asperges, prendre chacune horizontalement dans chaque main et les plier.  Elles se casseront au point où la tige est le plus rigide.  Jeter les bouts.  Couper les tiges en diagonale en tronçon de 1 cm, en gardant la pointe complète.

Chauffez un wok à feu vif jusqu’à ce qu’une goutte d’eau s’évapore au contact.  Ajouter une cuillérée à table d’huile d’arachide et en enrober le wok.  Ajouter les crevettes et sauter jusqu’à ce qu’elles deviennent roses, ne pas trop les cuire, puisqu’elles cuiront aussi avec le riz.  Mettre de côté.

Réduire le feu à moyen et ajouter une cuillérée à table d’huile d’arachide.  Quand l’huile est chaude, ajouter les œufs battus.  Ils doivent cuire sans brunir. Ajuster la température afin de prévenir le brunissement.  Les œufs doivent être humides et légèrement coulant puisqu’ils cuiront encore avec le riz.  Mettre dans une assiette et les défaire avec une spatule.  Nettoyer le wok.

Remettre le wok sur la cuisinière à feu élevé et ajouter le reste d’huile d’arachide.  Quand l’huile est chaude, ajouter les asperges et les poireaux et saler.  Sauter jusqu’à ce que les asperges soient tendres, environ 1 à 1 1/2 minutes. Remettre les crevettes dans le wok et mélanger les ingrédients, ajouter le riz.  Saler et sauter jusqu’à ce que le riz soit bien chaud, environ une minute.  Ajouter les œufs cuits, ¼ tasse d’amandes et l’huile de sésame épicée, bien mélanger et retirer du feu.  Rectifier l’assaisonnement.

Ajouter la coriandre et bien mélanger, transférer dans un plat de service. Garnir avec les feuilles de coriandre restantes et le reste des amandes grillées.

Servir immédiatement.

 

Wine Institute is an association of nearly 1,000 California wineries and affiliated businesses from the beautiful and diverse wine regions throughout the state. Wine Institute works to create an environment where the wine community can flourish and contribute in a positive fashion to our nation, state and local communities. For information please contact communications@wineinstitute.org.